Het agrarisch bedrijf

Boerderij Nieuw Bureveld is een multifunctioneel bedrijf. Het agrarische gedeelte van onze boerderij is voornamelijk een vleesveebedrijf, waar wij kalveren opfokken tot volwassen dieren. Na één keer een kalf te hebben gekregen worden de koeien afgemest en geslacht. Daarna verkopen wij dit vlees in onze eigen winkel.

De grond die wij gebruiken ligt op verschillende plekken en vaak moeten de dieren gehaald en gebracht met de veewagen. Op de boerderij hebben wij twee koeienrassen , namelijk:

Belgisch Blauwe

De Belgische Blauwe koe, ook wel Belgische Witblauwe genoemd, is een runderras dat voornamelijk gehouden wordt voor het vlees. Het dankt haar naam aan de witte vacht met blauwe of zwarte vlekjes. Ze vallen op door hun zware, gespierde bouw en hun edele kop. Ze hebben een zachtaardig karakter en zijn ook uitermate geschikt als hobbydieren.

Brandrode runderen

Het brandrode rund is van oudsher een degelijke oud-Hollandse koe. Een duurzame koe met goede overlevingseigenschappen, goede vruchtbaarheid en met cultuurhistorisch waarde.

Brandrode runderen hebben een unieke aftekening en een herkenbaar exterieur. Ze zijn gehoornd, egaal diep donkerrood of bruinrood van kleur met witte aftekeningen: een witte kol, een witte buik, een witte staartpunt en witte sokken of onderbenen. De neusspiegel is blauwzwart. Aan de kop en de poten neigt de kleur naar zwartachtig rood. Vanwege deze geblakerde kleur is de naam ‘brandrood’ ontstaan. Brandrode runderen zijn middelgroot en evenredig gebouwd. Het zijn rustige en vriendelijke dieren. Zowel voor elkaar als voor de mens. Dit maakt ze goed hanteerbaar.

Brandrode runderen op Sandwijck

Sinds mei 2015 loopt op landgoed Sandwijck een prachtige kudde brandrode runderen, waaronder een aantal kalveren, te grazen. Omdat het een oud-Hollands ras is, past het heel mooi bij het karakter van het landgoed.

Varkens

Er zijn vier varkens, twee lopen er bij de tuinderij en twee op de boerderij. In de herfst en winter zijn de varkens in de stal. De varkens komen van een biologisch opfokbedrijf. We werken met diverse rassen. Ieder half jaar worden de opgegroeide varkens door onze eigen, kleinschalige huisslachter geslacht en verkocht in onze winkel.

Legkippen

De legkippen lopen in een ren naast de Tuinderij De Groene Steen. ’s Avonds slapen zij in onze speciale kipcaravan. De eieren worden in onze eigen winkel verkocht.

Overige dieren

Op de boerderij zijn er verder een paard, een hond, een paar katten en cavia’s.

Tuinderij De Groene Steen

Gedurende het seizoen kunt u meer dan 40 soorten groenten vinden op de tuin. Daarnaast nog bloemen in de bloemenpluktuin en vele soorten keukenkruiden. Op de tuinderij staat ook een bijenstal en er is een eetbaar bos strook met fruit en notenbomen. Janneke Steenman is de tuinder. De tuinderij werkt op biologisch wijze, dat betekent o. a. geen bestrijdingsmiddelen, vaste mest en biologisch zaad. Zie ook de website van Tuinderij De Groene Steen.